Go Back
+ servings
Tortilla
Print

Tortilla Española

Denna spanska nationalrätt kan innehålla flera olika ingredienser, beroende på årstider och var någonstans man befinner sig i Spanien, men potatis ingår alltid. Ofta serveras den i rumstemperatur som en tapas. Tortilla Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4 personer

Equipment

  • Steka, Ugn

Ingredienser

  • 7 hg Fast potatis
  • 1 st Gul lök
  • 6 st Ägg
  • 1 st Röd paprika
  • 100 g Röd och gul chilli
  • 6 st Små tomater
  • 1 dl Olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Stekt rosmarin till kryddning

Instruktioner

  • Skala lök och potatis och skiva tunt med en mandolin
  • Stek potatis och lök i en stekpanna med olivoljan
  • Rör om då och då
  • När potatis och lök är mjuka, häll av överskottsoljan i en skål
  • Vispa äggen ordentligt och krydda med salt och peppar
  • Lägg potatisen och löken i skålen med äggvispet
  • Låt stå i 15 minuter
  • Rosta paprikan i ugn 200 ̊C i 20 minuter och låt svalna
  • Skala, ansa och skiva paprikan
  • Skiva tomaterna och strimla chilin
  • Tillsätt paprika och chili till potatissmeten
  • Tillsätt hälften av den sparade oljan i stekpannan
  • Häll i potatissmeten och jämna till ytan
  • Tillsätt tomaterna
  • Efter en minut lossa kanterna och tryck den mot mitten för att få en jämn rund form
  • Skaka pannan för att se till att potatissmeten inte har fastnat
  • Stek i cirka 5–10 minuter
  • Vänd över stekpannan mot en tallrik så att tortillan hamnar i den Låt tortillan glida tillbaka i stekpannan och stek den på andra sidan
  • Låt stå i fem minuter innan servering
  • Garnera med den stekta rosmarinen