Koka upp saltat vatten. Koka potatisen tills den är färdigkokt.
Sila av och låt ångas av i 5-10 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Lägg över potatisen på en plåt klädd med bakplåtspapper och mosa potatisarna med baksidan av ett glas. Du kan olja in glaset lite så fastnar potatisen inte lika lätt.
Pensla med rumstempererat smör. Strö över flingsalt. Rosta i mitten av ugnen i ca 30-45 minuter eller tills potatisen är gyllene och krispig. Gör under tiden karamelliserad lök
När potatisen är klar toppa med smulad/tärnad brie eller chevre. Rosta i ytterligare 5 minuter.
Toppa smashed potatoes med karamelliserad lök och timjan.
Servera till julbordet eller valfri rätt.
Karamelliserad lök
Skiva löken tunt, gärna med mandolin. Bryn i smör tills löken fått färg.
Tillsätt vatten, socker och ättika och lite salt. Sänk värmen och låt löken karamelliseras i 10-15 min eller till vätskan kokat in.