I Ukraina har potatis och potatisrätter en central roll. Potatis ingår i varje dags måltid och de här plättarna är en av Ukrainas klassiska vardagsrätter. De serveras med fördel med en klick créme fraîche.
Potatisplättar
Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4personer
Equipment
STEKA
Ingredienser
7st Medelstora fasta potatisar
2st Morötter
1st Gul lök
2st Vitlöksklyftor
3st Ägg
1/2dlVetemjöl
1tsk Salt
1tsk Grovmalen svartpeppar
1dlSolrosolja
2dlCrème fraîche
Färska dillvippor
Instruktioner
Skala rotfrukter, lök och vitlök
Riv dem och lägg i en bunke
Blanda mjöl, ägg, salt, svartpeppar och en matsked solrosolja
Häll blandingen över rotfrukterna och blanda
Värm ett plättjärn till medelhög temperatur och smörj med solrosolja
Klicka i smeten och stek båda sidorna till en gyllenbrun färg
Servera med créme fraîche toppad med svartpeppar och dillvippor