Sätt ugnen på 175° C
Klä en avlång ugnsfast form med aluminiumfolie
Skala potatisen och skiva dem i tunna skivor. Håll de båda sorterna separerade
Hacka dillen
Finhacka gräslöken. Spara lite till garnering.
Blanda den vita potatisen, dill, gräslök, cayennepeppar och grädde i en skål
Salta och peppra potatisblandningen
Skiva matjesfiléerna i tunna skivor
I formen, varva vit potatis – matjesskivor – vit potatis – blå potatis – vit potatis – matjesskivor – vit potatis
Lägg tärningar av smöret på toppen
Täck formen med aluminiumfolie
Baka i vattenbad i ugnen 175° C i 60 minuter
Låt svalna med tyngder på toppen
Ta potatiskakan ur formen och avlägsna aluminiumfolien
Skiva försiktigt upp potatiskakan med en smal filékniv i cirka 2 cm tjocka skivor
Servera tillsammans med skivade ägg, en klick gräddfil eller créme frâiche och garnera med gräslök