För många känns rätten Lappskojs igen från skolans lunchserveringsmenyer på 60- och 70 talet. Recepten varierade säkert men det vanligaste var att den bestod av potatismos med köttbitar i, ofta rimmat fläskkött. I dagens kokböcker syns sällan lappskojs/lapskojs i innehållsförteckningen men recept finns lätt att hitta på nätet. Namnet på rätten har varierat genom tiderna.
Servings 4personer
Ingredienser
1kgpotatis
2hg kokt kött
2hg stekfläsk
1rödlökliten
10gmatfett
5kryddpepparkornkrossade
3lagerblad
3msk persilja
1tsk salt
2dlkokande vatten
Instruktioner
Skala potatis och lök, skär i skivor.
Skär kött och stekfläsk i tärningar.
Låt matfettet bli svagt ljusbrunt i en stekpanna med lock.
Varva potatis och lök med kött, avsluta med ett lager potatis och lök. På varje kött strös krossad kryddpeppar, lagerblad, persilja och salt.
Häll på det kokande vattnet och låt koka tills potatisen är klar, ca 30 minuter på låg värme.
Lapskojsen kan också kokas längre och sedan stötas till mos.