I Tyskland äter man gärna denna härliga husmanskosträtten. Någon har myntat uttrycket att ”en dag utan kartoffelsalat är en förlorad dag”. Om det stämmer låter vi vara osagt, men gott och fräscht är det i all sin enkelhet.
Kartoffelsallad
Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4personer
Equipment
KOKA
Ingredienser
8st Medelstora fasta potatisar
1st Rödlök
1st Äpple
4st Vårlökar
1/2knippe Gräslök
1/2knippe Bladpersilja
8st Rädisor
Till vinägretten
2msk Dijon senap
2msk Grov senap
2msk Vitvinsvinäger
2msk Honung
1dlRapsolja
1/2dlOlivolja
Instruktioner
Koka potatisen och låt svalna
Tillaga sedan vinägretten
Blanda senap, honung och vitvinsvinäger. Använd gärna en mixer
Vispa i oljorna i en fin stråle
Smaka av med salt och peppar
Ställ åt sidan i kyl
Skala och skiva löken
Skiva vårlöken
Finhacka gräslöken
Ansa och hacka persiljan
Skiva rädisorna tunt
Skiva potatisen
Tärna äpplet
Spara lite av kryddorna vid sidan för garnering
Blanda resten av ingredienserna försiktigt i en skål tillsammans med en del av vinägretten
Lägg upp potatissalladen på ett serveringsfat Strimla över resten av vinägretten