Bramboráky är en potatispannkaka på tjeckiskt vis. Alla länder har sitt eget recept och den tjeckiska varianten doftar vitlök och mejram. Den kan serveras naturell, eller med salt eller socker på. Men det finns många andra varianter, till exempel med gräddfil.
Brambokary
Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4personer
Equipment
STEKA
Ingredienser
6st Medelstora fasta potatisar
1dlVetemjöl
2st Ägg
1st Vitlöksklyfta
1tsk Mejram
1tsk Salt
1krm Vitpeppar
1dlGräddfil
1st Citron
Litet knippe bladpersilja
Matolja till stekning
Instruktioner
Skala potatisen, riv den och lägg i en bunke
Pressa vitlöken i bunken
Vispa äggen och häll i bunken
Tillsätt mejram, salt och peppar
Blanda potatisblandningen väl
Värm en stekpanna till medelhög värme
Forma potatisblandningen till en pannkaka på stekpannan
Stek till en gyllenbrun färg på båda sidor
Vid servering strimla gräddfil ovanpå
Garnera med finhackad persilja, citronzest och svartpeppar