Poutine

Poutin
Print

Poutine

ngen annan kanadenskisk maträtt är mer klassisk än denna. Den har sitt ursprung från Quebec, men har blivit en symbol för hela Kanada. Det är egentligen en snabbmatsrätt, men den serveras även på bättre restauranger. Poutin Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4 personer

Equipment

  • FRITERA, KOKA

Ingredienser

  • 4 st Medelstora fasta potatisar
  • 3 msk Majsstärkelse
  • 2 msk Vatten
  • 3 msk Osaltat smör
  • 1 msk Vetemjöl
  • 3 dl Oxbuljong
  • 1 dl Kycklingbuljong
  • 1 1/2 dl Krämig vit cheddarost
  • Frityrolja
  • Salt
  • Peppar
  • Dragonblad och skivad persilja

Instruktioner

  • Lös majsstärkelse i en skål med vatten
  • Smält smöret i en kastrull
  • Tillsätt vetemjölet under omrörning
  • Tillsätt buljongerna och koka upp under omrörning
  • Rör i majsstärkelsen i omgångar till lagom konsistens
  • Smaka av med salt och peppar
  • Skala potatisen och strimla den till stavar
  • Låt potatisstavarna ligga i vattenbad i minst en timme
  • Ta upp potatisen ur vattnet och låt rinna av på pappershandduk
  • Fritera potatisen i 150 ̊C tills den börjar koka men inte fått färg
  • Ta upp potatisen och låt svalna på ett galler
  • Öka värmen i fritösen till 180 ̊C
  • När temperaturen är rätt, fritera potatisen till en gyllenbrun färg
  • Lägg potatisen i en handduksklädd skål och låt oljan rinna av
  • Salta lätt medan potatisen är varm
  • Häll upp potatisen i en skål och ringla över poutinesåsen i omgångar
  • Riv osten och strö över
  • Servera med nymalen peppar, dragonblad och persilja
Rulla till toppen