Print
Potatisplättar
I Ukraina har potatis och potatisrätter en central roll. Potatis ingår i varje dags måltid och de här plättarna är en av Ukrainas klassiska vardagsrätter. De serveras med fördel med en klick créme fraîche.
Potatisplättar
Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 4 personer
Equipment
- STEKA
Ingredienser
- 7 st Medelstora fasta potatisar
- 2 st Morötter
- 1 st Gul lök
- 2 st Vitlöksklyftor
- 3 st Ägg
- 1/2 dl Vetemjöl
- 1 tsk Salt
- 1 tsk Grovmalen svartpeppar
- 1 dl Solrosolja
- 2 dl Crème fraîche
- Färska dillvippor
Instruktioner
- Skala rotfrukter, lök och vitlök
- Riv dem och lägg i en bunke
- Blanda mjöl, ägg, salt, svartpeppar och en matsked solrosolja
- Häll blandingen över rotfrukterna och blanda
- Värm ett plättjärn till medelhög temperatur och smörj med solrosolja
- Klicka i smeten och stek båda sidorna till en gyllenbrun färg
- Servera med créme fraîche toppad med svartpeppar och dillvippor