Print
Potatismosaik med matjessill
Detta är en god och vacker variant på Janssons frestelse som känns lite lyxigare. Perfekt att bjuda på som förrätt eller till fördrinken.
Potatismosaik
Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 6 personer
Equipment
- UGN
Ingredienser
- 500 g Potatis fast sort
- 150 g Blå potatis
- 200 g Hela matjesfilèer
- 1 1/2 dl Vispgrädde
- 25 g Smör
- 1 knippe Dill
- 1 knippe Gräslök
- 1 krm Cayennepeppar
- Salt och peppar
- Till servering
- Skivade hårdkokta ägg
- Gräddfil eller crème frâiche
- Hackad gräslök
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175° C
- Klä en avlång ugnsfast form med aluminiumfolie
- Skala potatisen och skiva dem i tunna skivor. Håll de båda sorterna separerade
- Hacka dillen
- Finhacka gräslöken. Spara lite till garnering.
- Blanda den vita potatisen, dill, gräslök, cayennepeppar och grädde i en skål
- Salta och peppra potatisblandningen
- Skiva matjesfiléerna i tunna skivor
- I formen, varva vit potatis – matjesskivor – vit potatis – blå potatis – vit potatis – matjesskivor – vit potatis
- Lägg tärningar av smöret på toppen
- Täck formen med aluminiumfolie
- Baka i vattenbad i ugnen 175° C i 60 minuter
- Låt svalna med tyngder på toppen
- Ta potatiskakan ur formen och avlägsna aluminiumfolien
- Skiva försiktigt upp potatiskakan med en smal filékniv i cirka 2 cm tjocka skivor
- Servera tillsammans med skivade ägg, en klick gräddfil eller créme frâiche och garnera med gräslök