Lappskojs

Lappskojs
Print

Lappskojs

För många känns rätten Lappskojs igen från skolans lunchserveringsmenyer på 60- och 70 talet. Recepten varierade säkert men det vanligaste var att den bestod av potatismos med köttbitar i, ofta rimmat fläskkött. I dagens kokböcker syns sällan lappskojs/lapskojs i innehållsförteckningen men recept finns lätt att hitta på nätet. Namnet på rätten har varierat genom tiderna.
Servings 4 personer

Ingredienser

  • 1 kg potatis
  • 2 hg kokt kött
  • 2 hg stekfläsk
  • 1 rödlök liten
  • 10 g matfett
  • 5 kryddpepparkorn krossade
  • 3 lagerblad
  • 3 msk persilja
  • 1 tsk salt
  • 2 dl kokande vatten

Instruktioner

  • Skala potatis och lök, skär i skivor.
  • Skär kött och stekfläsk i tärningar.
  • Låt matfettet bli svagt ljusbrunt i en stekpanna med lock.
  • Varva potatis och lök med kött, avsluta med ett lager potatis och lök. På varje kött strös krossad kryddpeppar, lagerblad, persilja och salt.
  • Häll på det kokande vattnet och låt koka tills potatisen är klar, ca 30 minuter på låg värme.
  • Lapskojsen kan också kokas längre och sedan stötas till mos.
  • Serveras med inlagda rödbetor.
Rulla till toppen