Print
Lappskojs
För många känns rätten Lappskojs igen från skolans lunchserveringsmenyer på 60- och 70 talet. Recepten varierade säkert men det vanligaste var att den bestod av potatismos med köttbitar i, ofta rimmat fläskkött. I dagens kokböcker syns sällan lappskojs/lapskojs i innehållsförteckningen men recept finns lätt att hitta på nätet. Namnet på rätten har varierat genom tiderna.
Servings 4 personer
Ingredienser
- 1 kg potatis
- 2 hg kokt kött
- 2 hg stekfläsk
- 1 rödlök liten
- 10 g matfett
- 5 kryddpepparkorn krossade
- 3 lagerblad
- 3 msk persilja
- 1 tsk salt
- 2 dl kokande vatten
Instruktioner
- Skala potatis och lök, skär i skivor.
- Skär kött och stekfläsk i tärningar.
- Låt matfettet bli svagt ljusbrunt i en stekpanna med lock.
- Varva potatis och lök med kött, avsluta med ett lager potatis och lök. På varje kött strös krossad kryddpeppar, lagerblad, persilja och salt.
- Häll på det kokande vattnet och låt koka tills potatisen är klar, ca 30 minuter på låg värme.
- Lapskojsen kan också kokas längre och sedan stötas till mos.
- Serveras med inlagda rödbetor.