Potatismosaik med matjessill

Potatismosaik
Print

Potatismosaik med matjessill

Detta är en god och vacker variant på Janssons frestelse som känns lite lyxigare. Perfekt att bjuda på som förrätt eller till fördrinken. Potatismosaik Foto: kurt-Inge Eklund
Servings 6 personer

Equipment

  • UGN

Ingredienser

  • 500 g Potatis fast sort
  • 150 g Blå potatis
  • 200 g Hela matjesfilèer
  • 1 1/2 dl Vispgrädde
  • 25 g Smör
  • 1 knippe Dill
  • 1 knippe Gräslök
  • 1 krm Cayennepeppar
  • Salt och peppar
  • Till servering
  • Skivade hårdkokta ägg
  • Gräddfil eller crème frâiche
  • Hackad gräslök

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 175° C
  • Klä en avlång ugnsfast form med aluminiumfolie
  • Skala potatisen och skiva dem i tunna skivor. Håll de båda sorterna separerade
  • Hacka dillen
  • Finhacka gräslöken. Spara lite till garnering.
  • Blanda den vita potatisen, dill, gräslök, cayennepeppar och grädde i en skål
  • Salta och peppra potatisblandningen
  • Skiva matjesfiléerna i tunna skivor
  • I formen, varva vit potatis – matjesskivor – vit potatis – blå potatis – vit potatis – matjesskivor – vit potatis
  • Lägg tärningar av smöret på toppen
  • Täck formen med aluminiumfolie
  • Baka i vattenbad i ugnen 175° C i 60 minuter
  • Låt svalna med tyngder på toppen
  • Ta potatiskakan ur formen och avlägsna aluminiumfolien
  • Skiva försiktigt upp potatiskakan med en smal filékniv i cirka 2 cm tjocka skivor
  • Servera tillsammans med skivade ägg, en klick gräddfil eller créme frâiche och garnera med gräslök
Rulla till toppen