Tartiflette

Tartiflette
Print

Tartiflette

Tartiflette är en fransk variant på potatisgratäng med rökt fläsk och smakrik ost. Det är en populär rätt i Alperna, där man helst använder Reblochon-ost, men det går också bra med annan smakrik kittost.

Ingredienser

  • 8 hg Fast potatis
  • 300 g Rimmat rökt fläsk
  • 1 st Gul lök
  • 1 klyfta Vitlök
  • 1 dl Crème fraîche
  • 1 dl Vispgrädde
  • 1 dl Vitt vin
  • 1/2 dl Mjölk
  • 300 g Kittost
  • Smör
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Skivad bladpersilja

Instruktioner

  • Skala och skiva potatisen
  • Koka potatisskivorna lätt
  • Strimla fläsket och bryn lätt
  • Fräs löken och vitlöken utan att det får färg
  • Blanda löken med fläsket
  • Blanda créme fraîche, grädde, mjölk, vitt vin, salt och peppar i en bunke
  • Fördela hälften av potatisen i en eller flera serveringspannor
  • Fördela det mesta av fläsket och löken ovanpå men spara lite till garnering
  • Lägg resten av potatisen i en solfjäder ovanpå
  • Häll över gräddblandningen
  • Baka i ugn på 180 ̊C i 10 minuter
  • Skiva osten och lägg den i ett mönster på potatisen Baka i ytterligare 10 minuter tills osten har fått fin färg
  • Fyll på med resten av fläsk- och lökblandningen
  • Garnera med persiljan
Rulla till toppen