Print
Patatnik
Patatnik har sitt ursprung i de antika bulgariska Rhodopebergen och är känd för att vara en av de äldsta traditionella rätterna i regionen. Rhodope-regionen är känd för att producera den bästa potatisen i Bulgarien.
Patanik
Foto: kurt-Inge Eklund
Equipment
- Steka, Ugn
Ingredienser
- 7 st Medelstora fasta potatisar
- 1 st Gul lök
- 200 g Fetaost
- 3 st Ägg
- 4 ark Filodeg
- 1/2 knippe Bladpersilja
- 2 st Vitlöksklyftor
- 2 msk Solrosolja
- Salt
- Svartpeppar
Instruktioner
- Skala potatisen och riv dem på ett rivjärn
- Lägg i en bunke
- Skala löken, skiva den och lägg i bunken
- Pressa ut vätskan med händerna
- Vispa äggen och lägg i bunken
- Skala vitlöken och riv den i bunken
- Krydda med svartpeppar
- Smula i fetaosten och lägg i bunken
- Hacka persiljan och lägg i bunken
- Blanda allt väl
- Smörj en liten stekpanna eller ugnsfast form med solrosolja
- Klä den med fyra lager filodeg, så att degen hänger över kanten
- Pensla filodegen med solrosolja
- Fyll stekpannan med potatisfyllningen
- Vik över filodegen så att den täcker hela fyllningen
- Stek den på medelhög värme på båda sidor tills den blir gyllenbrun Sätt ugnen på 150 ̊C och baka i 30 minuter