Patatnik

Patanik
Print

Patatnik

Patatnik har sitt ursprung i de antika bulgariska Rhodopebergen och är känd för att vara en av de äldsta traditionella rätterna i regionen. Rhodope-regionen är känd för att producera den bästa potatisen i Bulgarien. Patanik Foto: kurt-Inge Eklund

Equipment

  • Steka, Ugn

Ingredienser

  • 7 st Medelstora fasta potatisar
  • 1 st Gul lök
  • 200 g Fetaost
  • 3 st Ägg
  • 4 ark Filodeg
  • 1/2 knippe Bladpersilja
  • 2 st Vitlöksklyftor
  • 2 msk Solrosolja
  • Salt
  • Svartpeppar

Instruktioner

  • Skala potatisen och riv dem på ett rivjärn
  • Lägg i en bunke
  • Skala löken, skiva den och lägg i bunken
  • Pressa ut vätskan med händerna
  • Vispa äggen och lägg i bunken
  • Skala vitlöken och riv den i bunken
  • Krydda med svartpeppar
  • Smula i fetaosten och lägg i bunken
  • Hacka persiljan och lägg i bunken
  • Blanda allt väl
  • Smörj en liten stekpanna eller ugnsfast form med solrosolja
  • Klä den med fyra lager filodeg, så att degen hänger över kanten
  • Pensla filodegen med solrosolja
  • Fyll stekpannan med potatisfyllningen
  • Vik över filodegen så att den täcker hela fyllningen
  • Stek den på medelhög värme på båda sidor tills den blir gyllenbrun Sätt ugnen på 150 ̊C och baka i 30 minuter
Rulla till toppen