Mandelkaka med potatis

Mandelkaka
Print

Mandelkaka med potatis

En god mandelkaka som passar extra bra runt jultider! Med smaker av både mandel och saffran blir denna snabbt en favorit till julfirandet men kan självklart ätas året om. Tillsammans med den rivna potatisen blir kakan otroligt saftig och god! Mandelkakan kan serveras både kall och ljummen, gärna tillsammans med en bärsås.

Ingredienser

  • 700 g kokt kalla potatis skalad (ca 850 g rå potatis med skal)
  • 170 g sötmandel
  • 26 g bittermandel
  • 30 g matfett
  • 6 ägg
  • dl socker
  • ½ krm saffran

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Smörj och bröa en slät rund form á 1,2 – 1,5 liter med löstagbar kant.
  • Mal eller finhacka sötmandel och bittermandel.
  • Riv eller pressa potatisen fint.
  • Smält smöret.
  • Vispa samman ägg och socker.
  • Blanda ner den malda mandeln, saffran och den rivna potatisen.
  • Häll smeten i formen.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 50 minuter.
Rulla till toppen