Print
Laxlåda
Från de tusen sjöarnas land kommer denna rätt, som görs med några enkla handgrepp. Den kan med fördel tillagas i förväg och värmas upp strax innan gästerna kommer.
Ingredienser
- 8 hg Fast potatis
- 4 hg Laxfilè – benfri
- 100 g Bladspenat – färsk
- 1/2 st Gul lök
- 1 dl Vispgrädde
- 1/2 dl Mjölk
- 1/2 dl Vitt vin
- 1 st Ägg
- 2 dl Finfördelad färsk dill
- Smör att smörja formen med
- Rivet skal av en halv citron
- Salt
- Vitpeppar
Instruktioner
- Skiva potatisen
- Skala och skiva löken
- Skär laxen i 1⁄2 centimeter tjocka skivor
- Koka upp vinet och ta bort från plattan
- Vispa ägget i en bunke
- Blanda i mjölk, grädde, vin, citronskal och det mesta av dillen
- Salta och Peppra
- Smörj en ugnsfast form med smör
- Varva potatis, lök, spenat och lax i två lager
- Häll över gräddblandningen
- Baka i ugn 160 ̊C i 60 minuter
- Garnera med dill och servera med grönsallad