Laxlåda

Laxlåda
Print

Laxlåda

Från de tusen sjöarnas land kommer denna rätt, som görs med några enkla handgrepp. Den kan med fördel tillagas i förväg och värmas upp strax innan gästerna kommer.

Ingredienser

  • 8 hg Fast potatis
  • 4 hg Laxfilè – benfri
  • 100 g Bladspenat – färsk
  • 1/2 st Gul lök
  • 1 dl Vispgrädde
  • 1/2 dl Mjölk
  • 1/2 dl Vitt vin
  • 1 st Ägg
  • 2 dl Finfördelad färsk dill
  • Smör att smörja formen med
  • Rivet skal av en halv citron
  • Salt
  • Vitpeppar

Instruktioner

  • Skiva potatisen
  • Skala och skiva löken
  • Skär laxen i 1⁄2 centimeter tjocka skivor
  • Koka upp vinet och ta bort från plattan
  • Vispa ägget i en bunke
  • Blanda i mjölk, grädde, vin, citronskal och det mesta av dillen
  • Salta och Peppra
  • Smörj en ugnsfast form med smör
  • Varva potatis, lök, spenat och lax i två lager
  • Häll över gräddblandningen
  • Baka i ugn 160 ̊C i 60 minuter
  • Garnera med dill och servera med grönsallad
Rulla till toppen